
Meškinis česnakas (lot. Allium ursinum) – amarilinių (Amaryllidaceae) šeimos česnakų (Allium) genties augalas. Auga ūksmėtuose lapuočių miškuose, mėgsta apydrėgnius, derlingus dirvožemius. Be kitų mineralų, meškiniame česnake gausu geležies, magnio, fosforo, kalio, sieros, vario, vitaminų A (beta karotenas), B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas), B3, B9 (folio rūgštis), vitamino C (askorbino rūgštis). Vitamino C jame yra 10-15 kartų daugiau nei citrinose ir apelsinuose. Vartojamas vaistams, kaip daržovė ir prieskonis.
Augalas įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą, todėl jį reikia užsiauginti savo darže. Arba galite įsigyti Gamtos Dovanų produktus su meškiniu česnaku ir pasigaminti įspūdingus patiekalus.
Dviems sumuštiniams su meškinio česnako pesto padažu prireiks:
- Ciabatta bandelės – 2 vnt.
- Meškinio česnako pesto padažo – 1 valgomas šaukštas
- Meškinio česnako lapų (galima keisti mėgiamom salotom) – sauja
- Kumpio – 4 griežinėliai
- Saulėje džiovintų pomidorų aliejuje – 4 vnt.
- Tepamo sūrio („Philadelphia”, „Mildutė” ar pan.) – 2 valgomi šaukštai
- Alyvuogių aliejaus – 2 arbatiniai šaukšteliai
- Balsamico di Modena (tiršto balzamiko padažo) – pagal skonį
- Druskos ir pipirų – pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Perpjaukite bandeles išilgai ir lengvai apskrudinkite sausoje keptuvėje. Vidinė dalis galėtų būti traškesnė, nes įdėjus ingridientus ji suminkštėja.
- Vieną pusę aptepti meškinio česnako pesto padažu, o kitą – tepamu sūriu.
- Meškinio česnako lapus ar salotas, kumpį, pomidorus supjaustyti gabaliukais ir susluoksniuoti.
- Apšlakstyti aliejumi, balzamiko padažu ir prieskoniais.