Garstyčios vienas seniausių prieskonių, Kinijoje žinomas 3000 metų. Jas mėgsta visas pasaulis.
Kulinarijoje garstyčios naudojamos kaip prieskonis įvairiems mėsos valgiams, užkandžiams, padažams. Suteikia specifinį aštriai aitrų skonį, padidina virškinimo sulčių išsiskyrimą, pagerina virškinimą. Garstyčias rekomenduojama dėti baigiant ruošti ar į jau paruoštus patiekalus bei padažus, nes verdant ar kepant jos praranda skonio savybes. Norint, jog kepta mėsa būtų minkšta, ją žalią galima ištrinti garstyčiomis.
Garstyčių nauda:
- Gerina kraujotaką ir pasižymi šildomuoju poveikiu.
- Garstyčiose yra riebalų rūgščių, kurios gerina medžiagų apykaitą.
- Garstyčias labai naudinga įtraukti į savo racioną žmonėms, dirbantiems protinį darbą.
- Padeda ir nuo antsvorio, nes skaido riebalus. Iš garstyčių daromi anticeliulitiniai ir šildomieji tepalai.
- Gerina apetitą ir padeda virškinti sunkų maistą
- Garstyčių padažai tinka žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, nes nedidina cukraus lygio kraujyje.
- Naudojant reguliariai ir po nedaug, teigiamai veikia raumenų ir kaulų būklę, gerina regėjimą.
Garstyčių nerekomenduojama valgyti žmonėms, sergantiems gastritu arba skrandžio opalige. Taip pat nereikėtų jų valgyti prieš miegą, nes šis prieskonis pasižymi stimuliuojamuoju poveikiu.