Augalinė kava

Kava vietoje kavos: augalinė kava

Kava yra gerai žinomas gėrimas, be kurio dauguma mūsų neįsivaizduoja savo ryto. Populiari visame pasaulyje, tačiau, nepaisant daugybės pageidaujamų savybių, ją vartoti gali ne kiekvienas. Kavos pupelėse esantis kofeinas veikia stimuliuojančiai, tačiau per dideliais kiekiais geriama kava išplauna iš organizmo mineralines medžiagas, gali sukelti dehidrataciją ir neigiamai veikti miegą. Dėl šios priežasties žmonės, kurie netoleruoja klasikinės kavos arba ieško švelnios jos alternatyvos, turėtų rinktis augalinę kavą. Tai gėrimas be kofeino, pagamintas iš gilių, speltos, cikorijų, kiaulpienių, topinambų ar kanapių.

Kava vargšams

Pirmoji augalinė kava Europoje atsirado Nyderlanduose ir buvo gaminama iš cikorijų. Iš pradžių ji nebuvo plačiai žinoma, tačiau nuo XVII amžiaus pradžios išpopuliarėjo ir buvo eksportuojama į Prancūziją, Belgiją, Vokietiją bei kitas Europos šalis. XVIII amžiuje augalinė kava buvo gaminama iš skrudintų kviečių, rugių, miežių grūdų, taip pat gilių ir kiaulpienių šaknų. Iš pradžių šį gėrimą vartojo tik neturtingieji kaip tradicinės kavos pakaitalą. Ilgainiui, ypač per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus, šios kavos rūšys tapo plačiai žinomos.

Šiandien augalinė kava tampa vis populiaresnė ne tik dėl įvairių sveikatai naudingų savybių, bet ir dėl savo unikalaus skonio.

Cikorijų kava

cikorijos kava

Viena iš labiausiai paplitusių parduotuvių lentynose yra cikorijų kava. Cikorija – daugiametis augalas, nuo seno vertinamas dėl savo savybių. Liaudies medicinoje naudojamos šio augalo šaknys ir žolė. Cikorijų šaknyse yra iki 20 proc. inulino, kuris yra natūralus prebiotikas, todėl stiprina organizmo imunitetą, saugo žarnyną ir padeda šalinti toksinus. Dabar inulinas laikomas viena iš populiariausių dietinių medžiagų, maisto produktuose pakeičiančių cukrų ir riebalus.
Cikorija rekomenduojama žmonėms, netoleruojantiems glitimo ir prižiūrintiems savo figūrą, nes padeda deginti riebalus, teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir yra mažai kaloringa. Ji taip pat mažina cholesterolio įsisavinimą, turi raminamąjį poveikį. Cikorijų kava su augaliniu pienu, medumi ir prieskoniais puikiai tinka ne tik kaip karštas, bet ir kaip šaltas gėrimas.

Speltų kava

Speltų kava taip pat labai vertinama. Speltų kviečiai yra senovinė, pirmapradė dabartinių kviečių forma, o jų savybes vertino jau romėnai, kurie juos naudojo gladiatorių ir žaidynių dalyvių maistui. Spelta kviečiai labiausiai buvo paplitę viduramžiais. Šiandien šie grūdai vėl pradėti auginti daugelyje šalių, nes jų nauda sveikatai išties didelė. Literatūros duomenimis, spelta grūduose gausu baltymų, ląstelienos, nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų ir bioelementų. Speltų kava reguliuoja virškinamojo trakto veiklą, suteikia organizmui energijos, šalina toksinus ir cholesterolį bei pasižymi bendru jauninamuoju poveikiu. Nors joje nėra kofeino, ji puikiai malšina nuovargį, gerina smegenų veiklą.

Kiaulpienių šaknų kava

kaiulpienių šaknų kava

Išskirtinai vertinga kava, kurios nedaug kur galima įsigyti, gaminama iš skrudintų kiaulpienių šaknų. Kiaulpienė, dar paprastai vadinama piene, yra populiarus augalas, kurio gydomosios savybės žinomos jau daugelį amžių. Dar X ir XI amžiuje arabų gydytojai gydomąjį kiaulpienių poveikį naudojo kepenų ir blužnies sutrikimams gydyti. Augalas taip pat buvo vertinamas Europos, Kinijos ir Indijos liaudies medicinoje. Tradicija gerti kavą, pagamintą iš kiaulpienių šaknų, kilo iš anglosaksų tradicijos. Tai sveikas, intensyvaus aromato ir tamsios spalvos gėrimas be kofeino. Kiaulpienės mažina cukraus kiekį kraujyje, teigiamai veikia skrandžio ir kepenų veiklą. Ji taip pat pasižymi prebiotiniu poveikiu ir apsaugo nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio, kurį sukelia stresas, alkoholis, UV spinduliai ar užteršta aplinka. Rekomenduojama vartoti vietoj tradicinės kavos ir kaip sveikos, subalansuotos mitybos dalį. Kiaulpienių šaknų kavą gali vartoti įvairaus amžiaus žmonės.

Gilių kava

Gilių kava

Gilių kava tampa itin populiari ir šiuo metu išgyvena renesansą. Šis aromatingas gėrimas vartojamas jau seniai, o pirmąsias užuominas apie jį galime rasti XIX a. knygose. Gilių kava buvo žinoma ne tik tarp žemesniojo socialinio sluoksnio žmonių, bet ir dvaruose. Pavyzdžiui, jos gerbėjas buvo Frederikas Šopenas, kuris per dieną išgerdavo septynis puodelius šio gėrimo. Gilių kava taip pat buvo įprastos kavos pakaitalas, kai jos nebuvo galima gauti per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus. Gėrimas gaminamas iš gilių branduolių, kurie džiovinami, skrudinami ir sumalami į miltelius.

Gilių kava yra sveikatą stiprinantis gėrimas. Joje nėra kofeino ar kitų alkaloidų. Ji stiprina organizmą, suteikia sotumo jausmą, palaiko skrandžio, kepenų ir blužnies veiklą. Ji reguliuoja visą virškinimo sistemą. Rekomenduojamas svorio metimo procedūroms, nes geriant ją tuščiu skrandžiu pašalinamas alkio jausmas. Gilės taip pat turi daug vertingų medžiagų, tame tarpe B grupės vitaminų, vario, kalio, magnio ir mangano.

Kanapių ir topinambų kavos

Iš kanapių sėklų arba topinambų šakniastiebių pagamintas gėrimas taip pat gali būti tradicinės kavos pakaitalas.

Iš skrudintų kanapių sėklų pagaminta kava yra savito, švelnaus riešutų skonio gėrimas. Istoriškai ji buvo vartojama kaip stiprinanti, žvalumo suteikianti priemonė, papildanti mineralinių medžiagų trūkumą. Taip yra todėl, kad kanapių sėklos yra geras geležies, kalcio, cinko, fosforo, magnio, vario ir mangano šaltinis. Jose taip pat gausu daugelio vitaminų, mineralinių druskų ir mikroelementų. Kanapių sėklų kava gerai dera su prieskoniais, pavyzdžiui, cinamonu ar gvazdikėliais, taip pat su medumi ar pienu.

Topinambai arba gumbinės saulėgrąžos į Europą atkeliavo 1612 m. iš Šiaurės Amerikos. Šiandien topinambai tampa vis labiau pripažįstamu augalu, vis dažniau naudojamu kulinarijoje. Jie pasižymi unikaliu, šiek tiek saldžiu skoniu, kuris primena braziliškus riešutus ir artišokus. Valgomoji augalo dalis yra gumbas, turintis daug vertingų sudedamųjų dalių. Topinambuose, kaip ir cikorijose yra inulino, kuris teigiamai veikia tinkamą žarnyno bakterinės floros vystymąsi, saugo nuo vidurių užkietėjimo, aterosklerozės vystymosi, palaiko tinkamą imuninės sistemos veiklą ir padeda numesti svorio. Žmonės, kurie kovoja su diabetu, turėtų rinktis produktus su inulinu. Topinambų gumbuose taip pat yra geležies, kalio, magnio, vitamino C ir B grupės vitaminų, o jų glikemijos indeksas yra žemas. Topinambų kava yra labai gera alternatyva klasikinei kavai ir rekomenduojama ne tik diabetikams, bet ir kitiems sveikata besirūpinantiems žmonėms.

Augalinė kava kaip klasikinės kavos pakaitalas dėl savo sveikatą stiprinančių savybių įgyja vis daugiau šalininkų. Kadangi joje nėra kofeino, ją gali gerti žmonės, turintys aukštą kraujospūdį, širdies ligų, skrandžio problemų, taip pat nėščios ir krūtimi maitinančios moterys bei vaikai. Augalinę kavą lengviausia paruošti klasikiniu būdu – užpilti verdančiu vandeniu ir palikti, kad pritrauktų. Jei norite tirštesnio gėrimo, virkite jį apie 5 minutes. Augalinė kava dera su prieskoniais, pienu ir medumi.

Autorius: Mirosław Angielczyk, gamtos mokslų daktaras, vaistažolių ir vaistažolininkystės ekspertas, Palenkės botanikos sodo, sveiko maisto gamybos įmonės „Dary Natury” ir kaimo turizmo sodybos „Ziołowy Zakątek” savininkas.

Pirkinių krepšelis